Home‎ > ‎

Català


Prova el teu coneixement de les paraules, i ajuda a la ciència!L'objectiu d'aquesta aplicació és ajudar a millorar la comprensió d'una de les capacitats humanes més importants i complexes, adquirida després d’anys d'aprenentatge: la nostra capacitat de llegir, que ens permet descodificar ràpidament i sense esforç cadenes de lletres, identificant la paraula i el seu significat. Per ajudar-nos en aquest procés, et suggerim que comproves els teus coneixements de la nostra llengua fent una tasca que sovint s'utilitza en els laboratoris, la tasca de decisió lèxica.

Veuràs una sèrie de lletres en cadena que formen una paraula en la nostra llengua, o bé una paraula inventada.
Per cada assaig, has de decidir si la sèrie de lletres és una paraula o no.
Si és una paraula en la nostra llengua, pica SÍ; si és una paraula inventada, pica NO.

Per a cada resposta, mesurem el temps per respondre (temps de reacció), i també la qualitat de la resposta (resposta correcta o errònia). Això vol dir que, en el cas de presentar 100 cadenes de lletres, n’obtindrem 100 mesures de temps de reacció i 100 mesures de precisió. També demanem la teva categoria d'edat, gènere, mà dominant, i la teva llengua materna. Una vegada que envies els resultats per correu electrònic, analitzarem la informació estadísticament de manera estrictament anònima. Quan les dades estiguen a disposició de la comunitat científica, constituiran una base de coneixements i podrem millorar els coneixements que tenim sobre la forma en què reconeixem les paraules escrites.

Les principals bases de dades existents consten de 80.000 paraules reals  i paraules inventades, per a cadascuna de les quals hi ha entre 20 i 40 mesures de temps de reacció recollides de centenars de participants. La nostra aplicació serà un èxit si podem tenir 50 o més mesures per paraula. Això requereix la participació de 40.000 persones, que donen resposta a 50 paraules reals i 50 paraules inventades (equivalent a una sessió de 4 minuts). Amb la teua ajuda podrem dur a terme una de les investigacions més importants mai realitzades en les ciències del comportament.

No dubtes a participar en Ciències XL (encara que no ens n’envies els resultats) i fes-lo conèixer entre els teus amics!

Més informació en Facebook o en Twitter.
Comments